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Danger Pay: COVID-19  

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 

 
 

Q:        What is the purpose of Danger Pay: COVID-19? 
 
A:        Danger pay is a special allowance established for internationally and locally recruited staff 

who are required to work in locations where very dangerous conditions prevail. In the context 
of COVID-19, Danger Pay is applicable under the conditions described in paragraph 3, Annex 
II, of the 2011 ICSC Annual Report A/66/30, namely that danger pay be applied under the 
criterion set out in subparagraph 1(c): “Non-protected environments where medical staff are 
specifically at risk to their life when deployed to deal with public health emergencies as 
declared by the World Health Organization”.  

 
 
Q:  In which circumstances is Danger Pay: COVID-19 applicable? 
 
A:        Danger Pay: COVID-19 applies to a limited group of internationally and locally recruited staff 
 directly involved in the following COVID-19 operations as specified by WHO:  
 

 provision of clinical care to patients with confirmed/suspected COVID-19; 
 actual screening of patients with suspected COVID-19; 
 drawing or processing of potentially hazardous specimens related to COVID-19; and 
 handling hazardous or potentially hazardous samples taken at a lab or screening  facility. 

 
 
Q:  Could Danger Pay: COVID-19 potentially apply in any duty station? 
 
A: Yes, if the above conditions are met. COVID-19 is a global pandemic and thus these Danger 

Pay for COVID-19 is not confined to a specific geographic area. 
 
 
Q:  Does Danger Pay: COVID-19 apply to all “medical staff” by default? 
 
A:  No. It applies to a limited group of staff (internationally and locally recruited) who are directly 

involved in the following COVID-19 operations as specified by WHO. For example, a 
Medical Officer who provides online/telehealth services to staff members and does not make 
direct physical contact with COVID-19 symptoms would not be eligible for Danger Pay. 
Indirect contact with patients does not run the risk of contracting the virus and therefore does 
not fall under the criteria for eligibility to Danger Pay. 
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Q:  Are Medical Service staff who regularly take swabs for laboratory testing of suspected 

COVID-19 cases entitled to Danger Pay? 
 
A:  Yes, all personnel in direct contact with COVID-19 patients or samples meet the criteria for 

receipt of danger pay. 
 
 
Q: Are personnel carrying laboratory samples of COVID-19 entitled to danger pay? 
 
A: Samples must be carried in secure and safe containers hence not jeopardizing the health and 

safety of the person carrying them.  If the person carrying the samples runs the risk of 
contamination, i.e. if carrying samples is part of the daily job of a staff member and if there is 
the slightest possibility that the person can run the risk of being contaminated, then the staff 
member is eligible and Danger Pay will be granted for the total number of days that the person 
performs that task.    

 
 
Q: Staff members serving in designated Danger Pay locations, who may at the same time 

meet the criteria for Danger Pay under COVID-19, will they receive double payment? 
 
A:  Several duty stations are already on Danger Pay due to safety and security conditions (e.g. 

Kabul, Sana’a, etc.), regardless of COVID-19. Danger Pay for COVID-19 was approved to 
cover the situations in duty stations that were not under Danger Pay, but where UN system 
staff may be directly involved in COVID-19 operations specified by WHO. There may be 
instances of staff in a location, such as for example Kabul, Afghanistan that are required to 
work directly with COVID-19 operations. Such staff that are already receiving Danger Pay 
would not receive duplicate payment of an allowance that serves the same purpose i.e. paid to 
staff members who are required to work in locations where very dangerous conditions prevail. 

 
 
Q: What is the duration for payment of Danger Pay COVID-19 
  
A: The Chairman, International Civil Service Commission (ICSC) approved Danger Pay 

COVID-19 effective from 8 April to 30 June 2020 to coincide with the established quarterly 
date when all danger pay locations will be reviewed. Between now and 30 June 2020, the 
ICSC Chairman will continue to monitor and receive updates on the health situation related 
to COVID-19 in close consultation with the Director General, World Health Organization 
(WHO). 

 


